Brandweerman

brandweerautoTeun is een veelzijdig mannetje. Hij vindt een heleboel leuk en interessant. Op dit moment wil hij brandweerman worden. Net als Sam. Brandweerman Sam. Als Teun iets leuk vindt, wil hij er ook veel van weten. Dat laat hij blijken door vragen te stellen. Veel vragen. Vragen waar ik het antwoord niet altijd op weet. Ik stelde voor om de vragen voor te leggen aan een echte brandweerman: Gerard, de vader van Rienk. Hoewel het avond was (het idee ontstond in bad, terwijl Teun bezig was een enorme brand te blussen in de badkuip met de douche) moest het meteen gebeuren. Dus ging Teun in pyjama nog even mee naar beneden om een berichtje te maken voor de brandweerman.

De volgende ochtend aan het ontbijt een gelukkige Teun. De brandweerman had alle vragen beantwoord en ook nog foto’s gestuurd. Hieronder het gehele interview:

Glijden jullie van de paal in de kazerne als er brand is?
Heb je een eigen kazerne?
Zit je dan in een echte brandweerauto?
Heb je vaak brand?
Is het gevaarlijk om brandweerman te zijn?
Mag jij ook de slang vasthouden?
Wie zet de slangen aan?
Zit er ook een bel in de kazerne net als bijbrandweerman Sam? Die dan afgaat als er een briefje binnenkomt dat er brand is.
Hoe heb je geleerd om brandweer te worden?
Is dat moeilijk?
Heb je dan ook echte brand op de brandweermannenschool?
Is er nu ook een grote brand?
Wie maakt je pak weer schoon?

En dit was het antwoord:

Hoi Teun,

Leuk dat je allemaal vragen hebt! En ook leuk dat jij later brandweerman wilt worden.

Jammer genoeg hebben wij geen paal in de kazerne zoals bij brandweerman Sam. Ik heb dit wel eens een keer in een andere kazerne gezien! We hebben wel een hele mooie kazerne. Hier staan een grote en een kleinere brandweerauto in. De grote is voor als het erg brand of dat er bijvoorbeeld autos opelkaar zijn gebotst en wij de mensen moeten helpen die er niet meer zelf uit kunnen komen.
De klene auto gebruiken wij als er bijvoorbeeld een koe of paard moeten redden, dan kunnen wij hem er met een takel uithalen.

Ik mag ook wel eens de slang vasthouden als er brand is, dit is wel heel leuk om te doen! Op de brandweerauto zit een chauffeur en die bedient ook de pomp van de auto. Hij zet het water op de slangen. Ze noemen hem ook wel pompbediende.

Als er bijvoorbeeld brand is, dan heb ik een klein kastje bij mij die dan heel hard gaat piepen! Hierop staat dan wat er aan de hand is en op wat voor adres we moeten zijn. In de kazerne hangt een groot bord waar dan ook op komt te staan waar we naar toe moeten rijden.

Ik ben wel naar de brandweerschool geweest, dit was soms wel een beetje moeilijk omdat je allemaal verschillende dingen moet leren. Maar als je het leuk vind om te doen en je vind het interresant, dan gaat het soms ook wel vanzelf met het leren.

Er is nu geen brand, maar vanmiddag moesten we naar een auto die in de sloot was gereden, gelukkig viel het allemaal wat mee.

Als mijn pak vies is geworden, dan komt een meneer hem ophalen en dan gaat het pak naar de stomerij. Hij komt een paar dagen later dan weer mooi schoon terug!

Nou, mocht je nog meer willen weten, dan kun je dit altijd vragen hoor!

Groetjes van Gerard.

Met grote dank aan brandweerman Gerard.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Brandweerman

  1. Erica zegt:

    Kostelijk!!!!

  2. Oma Corrie zegt:

    Geweldig! Oma Corrie kon hier ook nog wat van leren.

  3. Renate zegt:

    Ha ha ik kom niet meer bij. Wat een geweldige vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s